AirBnb is geen hotelexploitant en hoeft zich dus niet aan de regels te houden waar hoteliers wel aan moeten voldoen. Dat is het oordeel van de hoogste Europese rechter. Op Nu.nl is daarom de conclusie getrokken dat het voor steden als Amsterdam lastig wordt om naleving van regels die overlast door AirBnB-verhuur moeten voorkomen, af te dwingen.

Wellicht dat de ambtenaren van de gemeente Amsterdam kennis willen nemen van een uitspraak van het Gerechtshof in hun stad. Een eigenaar van een appartement verhuurt via internet een logeerkamer als B&B aan toeristen. In de vier jaar dat hij dit doet, heeft dat weliswaar geen echte overlast gegeven, maar de andere bewoners in het complex willen dat hij zijn verhuuractiviteiten staakt.

De mede-eigenaren verwijzen naar de splitsingsakte waarin het gebruik van het appartement is omschreven als: woning. Het geregeld voor vier nachten verhuren van een deel van die woning betekent in hun ogen dat het gebruik anders is geworden. En een afwijkend gebruik is juridisch niet toegestaan.

Zowel de Rechtbank als het Gerechtshof geven de mede-eigenaren gelijk en de verhuur van de logeerkamer moet stoppen. Leden van een Vereniging van Eigenaren kunnen deze uitspraak dus gebruiken om onwenselijke verhuur tegen te gaan.

De Amsterdamse ambtenaren zouden deze en andere relevante uitspraken op een rij kunnen zetten, om die daarna onder de aandacht te brengen van alle appartementseigenaren in Amsterdam. Die hebben dan eenvoudig argumenten ter beschikking om AirBnB in hun complex te weren. En dat voorkomt weer overlast in de hoofdstad. 

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.  

PRINTVERSIE

%d bloggers liken dit: