Een gezin uit de regio Nijmegen kwam er achter dat een erfenis grote familieproblemen kan veroorzaken. Door slim gebruik van de wet, moesten negen kinderen namelijk hun hele erfenis én eigen spaargeld aanspreken om twee andere kinderen uit te betalen. Omdat het een situatie is waar ook jij in terecht kunt komen, wil ik hier graag over schrijven. 

Van een gezin van elf kinderen overleed de vader in 1994. Hij had een zogenaamd langstlevende testament zodat alle kinderen hun vadersdeel pas uitbetaald zouden krijgen als ook hun moeder overleden zou zijn. Vader had ook vastgelegd dat het vadersdeel zou aangroeien. Voor ieder jaar wachten zou er 6% enkelvoudige rente worden bijgeschreven, totdat ook moeder was overleden. Dat kan fiscaal heel gunstig uitpakken. Maar in deze zaak ging het juridisch goed mis. 

Recent overleed namelijk moeder en negen van de kinderen hebben haar erfenis zuiver aanvaard. De beide andere kinderen hebben de nalatenschap beneficiair aanvaard. Die negen kinderen zijn daardoor óók met hun eigen vermogen aansprakelijk voor de aflossing van de schulden van hun moeder. De beide andere kinderen zijn, doordat ze beneficiair aanvaard hebben, slechts aansprakelijk tot de hoogte van hun moedersdeel. 

 Omdat er zoveel jaren zitten tussen het overlijden van de beide ouders, is door de rente-clausule het vadersdeel veel groter geworden, namelijk 144% (24 jaar x 6%).  

Moeders erfgenamen moeten dus de erfgenamen van vader aflossen. Maar twee van haar erfgenamen beperken hun schade tot hun moedersdeel. De andere negen moeten hun eigen spaarrekening plunderen om deze schuld af te lossen. Dus zelfs al lijkt alles koek en ei, voorkom problemen en aanvaard beneficiair. 

Printversie

%d bloggers liken dit: